2 maart 2011

Lieve allemaal,

Onbegrijpelijk dat er weer ruim 3 maanden voorbij gevlogen zijn! Zoals jullie intussen weten, staat er over ruim een maand weer een reis naar Nederland op het programma (9-24 april), dus voordat het helemaal niet meer bij te benen is, zo eerst maar even "snel" een update van de afgelopen tijd.

Eind november zijn we met de kinderen naar een Sinterklaas-knutselochtend geweest, die georganiseerd werd door de Nederlandse vereniging. Li Yan is nooit bang geweest voor Zwarte Piet en Thanwin al helemaal niet, dus hup op de foto met Piet. Tot de Sintviering hebben we een paar keer de schoen gezet en heel af en toe naar het Sinterklaasjournaal gekeken. Misschien komt dat wel, omdat Li Yan toch langzamerhand zelf begint te ontdekken dat er een luchtje zit aan dat hele Sinterklaasfeest.... Hoe dan ook, op de Sinterklaasviering bij de ambassade deed ze een aantal proeven om zo haar Pietendiploma te halen, maar intussen weet ze wel dat er gewoon iemand in de Sinterklaas zit! Gelukkig pakte ze het heel erg goed op en na verloop van tijd kwamen er meer en meer vragen, ook wel weer erg leuk. Zoals jullie kunnen zien, heeft Sinterklaas een behoorlijke Nederlandse aanhang in Bangkok.

Daarna arriveerde Oma Ria ("Oong", aldus Thanwin), uiteraard gingen we haar weer op het vliegveld halen. De dag voor Thanwin's verjaardag konden we de adoptie naar Thais recht afronden, dus weer een grote stap gezet in dit lange traject. Hieronder een foto van onze maatschappelijk werker Khun Sirirat, die ons al die tijd begeleid heeft. Op 9 december was Thanwin jarig. Zoals zo vaak in Bangkok, liep de dag anders dan verwacht, want alle gasten werden ziek en konden daardoor niet komen. Maar goed dat Thanwin daar niets van gemerkt heeft! We hebben daarom een week later nog een feestje gehouden met Klara, Amalia en Alesia en nog een andere dag met Anne-Sophie, Hervť, Paul-Emile en de tweeling Clťment en Alexis. Thanwin kan intussen "Happy Birthday to you" neuriŽn als de beste! Op deze manier hebben we in elk geval het missen van zijn 1e verjaardag aardig gecompenseerd, toch?

 

Op 16 december had Li Yan de Kerstshow van school, waar ze ongeveer vanaf oktober voor aan het oefenen was. Het was een zware dag, want de show was 's avonds en de laagste klassen waren pas laat aan de beurt. Li Yan had er toen niet meer zo'n zin in (logisch) en dat is ook duidelijk van haar gezicht af te lezen. Maar het is ook wat, ineens moest ze weer een jurk aan, haar haar werd getoupeerd en ze kreeg ook nog make-up op! Misschien wat veel voor een 6-jarige? Hoe dan ook heeft ze zich goed gehouden en waren we heel erg trots op haar. Hieronder een impressie van het repeteren van de Kerstshow thuis, het schminken en de daadwerkelijke Kerstshow. Daarna had Li Yan een welverdiende Kerstvakantie van 3,5 week.

 

Zoals altijd was het weer heerlijk om Oma Ria hier zo lang te hebben. Het is toch niet niks, 10 uur in het vliegtuig en dan slapen op een matras in de huiskamer en dan nog niet te spreken over Opa Rengers die haar dan weer 2 weken moet missen. We hebben weer van je gezelschap genoten, mam! Hieronder een paar kiekjes.

 

Op 19 december kwamen Caroline, Marcel, LoÔs, Thom en Loek aan in Bangkok. Li Yan en ik hebben hen op het vliegveld opgewacht. Wat is het toch altijd bijzonder om goede vrienden hier te verwelkomen! Nadat ze ingecheckt waren in hun hotel, hebben ze even een dutje gedaan, terwijl Loek een duik in ons zwembad nam en daarna kwam de familie Van den Berg gezellig bij ons langs. We hebben tijdens hun rondreis veel sms-contact gehad en uiteindelijk troffen we elkaar weer op Koh Samed op 29 december. Ik moet bekennen, dat ik me dan weer eens realiseer dat ik goede vrienden mis, maar we hebben heerlijk bijgekletst op Koh Samed!

    

Koh Samed ligt voor de Thaise kust, zo'n 2,5 uur rijden van Bangkok en is een heerlijk eiland. Wij hadden een hotel met een zwembad (dat zijn er niet veel op Koh Samed), dus vaak 's ochtends even een duik in het zwembad en 's middags richting het strand. Li Yan heeft veel opgetrokken met de familie Van de Berg, maar Thanwin vond het toch wel erg prettig om in de buurt van papa en mama te blijven, ook prima natuurlijk! Li Yan heeft een aantal van de foto's op Koh Samed gemaakt, helemaal niet slecht! Het strand was prachtig en 's avonds werd het strand "verbouwd" tot een loungestrand, heerlijk en ideaal voor de kinderen. Deze vakantie hebben Li Yan en Thanwin voor het eerst heel veel samen gespeeld, de band tussen hun tweeŽn is weer zoveel gegroeid.

 

Tja en toen moesten we weer in het gareel. Dat viel niet mee natuurlijk... Het was nog lekker koel in Bangkok, dus aangenaam 's ochtends, maar langzaam ook te fris om te zwemmen. Dit klinkt de Europeanen ongetwijfeld overdreven in de oren, maar ons zwembad krijgt te weinig zon om voldoende op te warmen en dan is het verschil tussen de lucht en het water gewoon te groot. Via BAMBI (het netwerk voor moeders en kinderen in Bangkok) ben ik met een Maleise vrouw (haar man is Deen en samen hebben ze 2 kinderen uit MaleisiŽ geadopteerd) een adoptiegroep gestart. We komen elke maand bij elkaar om met een kopje koffie ervaringen uit te wisselen en voor een aantal het wachten aangenamer te maken. De wachttijden lopen in Thailand op, dit jaar worden er zelfs geen nieuwe aanmeldingen geaccepteerd, omdat er nu nog gezinnen wachten die in 2007 op de wachtlijst kwamen. Ik ben dus weer met BAMBI bezig en geniet er erg van. Tijdens zo'n koffieochtend heb ik een Duitse vrouw ontmoet, die een dochter uit kindertehuis van Thanwin geadopteerd heeft en laat dat meisje nu op foto's van Thanwin staan met haar naam erbij geschreven! Ze hebben dus ongetwijfeld samen gespeeld. Bijzonder, hŤ?

Li Yan heeft momenteel 3 "wiebeltanden" en beneden een fietsenstallinkje. Helaas bleek een van haar melkkiezen gebroken, dus afgelopen weekend is die kies getrokken. Zo'n 3 jaar geleden had Li Yan al een heftige tandartservaring met onder narcose het vullen en behandelen van 7 kiezen en het plaatsen van een kroon en nu dit weer. Het ging overigens om 1 van die kiezen. Ze krijgt over een paar weken een soort brace die het ontstane gat openhoudt voor haar definitieve kies, want dat kan nog wel een jaar of 3 duren. Ze vindt het erg leuk op school en doet het academisch erg goed. Haar school doet leuke activiteiten en natuurlijk werd ook dit jaar Chinees/Koreaans Nieuwjaar weer gevierd. Thanwin en ik waren er bij en in de "voorgeschreven" kleuren rood of roze. Er werd een prijs uitgereikt aan elke jaargang (klas 1-5) voor de mooiste outfit, de kinderen gingen op de foto met het hoofd van de school. Na de viering had Li Yan sporten en Thanwin deed nog een beetje met haar mee, want hij vindt het geweldig op de school van Li Yan.

Het volgende schoolevenement was de Walkathon. De kinderen hadden sponsors voor gelopen rondje in het Benjasiri Park gezocht. Ondanks dat dit 's ochtends vroeg plaatsvond, was het al bloedheet. Thanwin en ik hebben Li Yan natuurlijk aangemoedigd. Zoek Li Yan met rood petje trouwens.

's Avonds vertrokken wij voor 4 dagen naar Phuket. De eerste keer dat Thanwin ging vliegen en het ging geweldig, hij vond het allemaal reuze interessant. We hadden een prachtig hotel met een zgn. plungepool voor ons terras. Genieten! We hebben een dag een boottocht gemaakt naar Koh Phi Phi, waar in 2006 de Tsunami huisgehouden heeft (zo ook op Phuket natuurlijk), indrukwekkend om daar weer even bij stil te staan. Jan is nog een dag gaan duiken, terwijl de kinderen en ik lekker bij het zwembad bleven. Weer heerlijke dagen.

 

En nu tellen we natuurlijk hard af naar ons bezoek aan Nederland. Het is weer de hoogste tijd om na 2 jaar naar Nederland te komen. We hebben er heel veel zin in en hopen dat we velen van jullie gaan treffen. We hopen dat Thanwin in december ook weer makkelijk een visum krijgt, want we hebben ook dan alweer vluchten geboekt om naar Nederland te komen! We hopen echter niet dat het tot december gaat duren, voordat we jullie gaan ontmoeten. Maar eerst de verjaardag van Li Yan, zij wordt 3 maart alweer 7 jaar en al snel is het dan ook een jaar geleden dat Thanwin naar huis kwam. De tijd vliegt en we genieten elke dag van onze cadeautjes!

Lieve allemaal, we hopen dat jullie weer genieten van onze website. Wij genieten er in elk geval van om op deze manier weer even stil te staan bij alle mooie dingen die we doen en meemaken. We verheugen ons erop om velen van jullie te treffen, als het niet in april lukt, dan misschien wel in december. Veel liefs van ons vieren!